Reklama

Co poprawia, a co utrudnia wchłanianie wapnia?

Zdrowotne korzyści wynikające z dostarczania organizmowi wapnia zależą nie tylko od ilości, ale również możliwości jego wchłaniania przez organizm. Co poprawia wchłanianie wapnia, a co skutecznie utrudnia ten proces?
  • Źródło: www.zdrowie.pap.pl
Co poprawia, a co utrudnia wchłanianie wapnia?

Źródło: www.zdrowie.pap.pl

Niewystarczająca podaż wapnia przyczynia się do utraty masy kostnej i zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy. Chociaż produkty spożywcze zawierające ten składnik mineralny są stosunkowo łatwo dostępne, to jednak jego absorpcja nigdy nie wynosi 100%. Może się wahać w granicach 10-75% i zależy nie tylko od wieku i stanu zdrowia[1], ale też innych przyjmowanych substancji. Co ma dużo wapnia o wysokiej przyswajalności?

Co wpływa na poprawę wchłaniania wapnia?

Istnieją sposoby na to, żeby skutecznie zwiększyć wchłanianie wapnia. Aby poprawić absorpcję w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo ograniczyć jego wydalanie, należy uzupełnić dietę w substancję takie jak witamina D czy magnez. Do innych substancji o podobnym działaniu zaliczamy również inulinę oraz inne niestrawne sacharydy, niektóre aminokwasy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, fosfopeptydy kazeiny, foswityny i laktozę[2].

Co utrudnia wchłanianie wapnia?

Niestety istnieje też wiele czynników, które ograniczają wchłanianie wapnia. Zaliczamy do nich również m.in.:

•     niewystarczające spożycie witaminy D,
•     nadmierne spożycie żelaza, 
•     nieprawidłową proporcja zawartości wapnia do fosforu, 
•     obecność fitynianów (produkty zbożowe) i szczawianów (m.in. szczaw, szpinak) w diecie[3], 
•     nadmierne spożycie białka zwierzęcego,
•     nadmierne spożycie błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie,
•     nadużywanie alkoholu i kofeiny.

Oprócz tego na procesy absorpcji wapnia wpływają też zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego oraz zbyt wysokie pH w żołądku[4].
 

Polecamy:


Co ma dużo dobrze przyswajalnego wapnia?

Tym, co ma dużo wapnia o bardzo dobrej przyswajalności, jest mleko krowie i przetwory mleczne, takie jak sery dojrzewające, jogurty, twarożki czy serki homogenizowane. Tego rodzaju produkty zawierają stosunkowo dużą ilość tego pierwiastka. Oprócz tego znajduje się w nich laktoza, która zwiększa wchłanianie wapnia. Oprócz tego wyróżniają się odpowiednim stosunkiem wapnia do fosforu (1:1), co również ma istotne znaczenie dla zdrowia[5].
 
Osoby, które nie tolerują laktozy, nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania przetworów mlecznych. Można sięgnąć po takie, w których laktoza została częściowo rozłożona. Zaliczamy do nich m.in. mleczne napoje fermentowane, czyli kefiry i jogurty, a także sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte).

Źródło: : www.zdrowie.pap.pl

*Artykuł ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może być traktowany jako źródło porad medycznych. W sytuacji problemów ze zdrowiem należy udać się po pomoc do odpowiedniego profesjonalisty medycznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w powiecie piaseczyńskim.
Najciekawsze wiadomości z przegladregionalny.pl znajdziesz w Google News!
 
Reklama
Reklama