Reklama

Usługi gastronomiczne i dietetyka – nowa specjalność w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie

Usługi gastronomiczne i dietetyka – nowa specjalność w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Zdrowy tryb życia i właściwe odżywanie ma dla nas coraz większe znaczenie. Chętnie zmieniamy swoje nawyki żywieniowe i korzystamy z coraz nowszych, profesjonalnie ułożonych diet. Z tego względu studia na kierunku gastronomii i dietetyki to bardzo dobry wybór.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Moda na bycie „fit”, która trwa w naszym kraju od kilku lat to bardzo dobry trend, który sprawia, że odżywiamy się lepiej i bardziej świadomie, dbamy o aktywność fizyczną i wytrzymałość organizmu. Dzięki temu wzmacniamy odporność, rzadziej zapadamy na infekcje, cały nasz organizm jest w dobrej formie, a w konsekwencji żyjemy dłużej. Aby jednak aktywność fizyczna i stosowane diety były skuteczne, muszą być właściwie dobrane. Dietetycy to specjaliści, którzy komponują jadłospisy w oparciu o indywidualne cechy człowieka oraz zapotrzebowanie jego organizmu. Pod uwagę biorą nie tylko tryb życia i przebyte lub aktywne choroby, ale również cele, jakie chce on osiągnąć (utrata wagi, detoks, dieta dla cukrzyków, osób z alergiami pokarmowymi itp.). Dzięki nim wszystkie posiłki są pełnowartościowe, zdrowe i smaczne, co ma olbrzymi wpływ na naszą formę i samopoczucie. Dietetyk i specjalista od usług gastronomicznych to bardzo ważny zawód, który odgrywa dużą rolę w życiu każdego z nas.

Studia dla wymagających

Usługi gastronomiczne i dietetyka to nowy kierunek, który został uruchomiony na Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie: http://www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-zarzadzania/zarzadzanie/uslugi-gastronomiczne-i-dietetyka. Są to 3-letnie studia licencjackie, odbywające się w trybie stacjonarnym lub zaocznym. Nauka na nich obejmuje szeroki zakres wiedzy z dziedzin takich jak żywienie człowieka, układanie specjalistycznych diet, technologie gastronomiczne, hotelarstwo, towaroznawstwo żywności czy zarządzanie i planowanie w przedsiębiorstwie itp. Dzięki temu absolwenci tego kierunku zyskują kompleksową wiedzę, pozwalającą im na prowadzenie działalności w zakresie gastronomii i hotelarstwa, a także pracę w obszernym sektorze żywienia.

Praca dla ludzi z pasją

Gdzie mogą szukać zatrudnienia osoby po tym kierunku studiów? Otworem stoją przed nimi wszelkie restauracje, pensjonaty, domy wczasowe i kuchnie hotelowe. Dietetycy są niezbędni w szpitalach, sanatoriach i  wielu innych miejscach, w których występuje zbiorowe żywienie. Mogą również nawiązać współpracę ze szkołami, przedszkolami lub żłobkami, klubami fitness i firmami cateringowymi. Część z nich decyduje się na otwarcie własnej działalności i doradztwo personalne. W związku z tym, że świadomość własnego ciała i jego potrzeb oraz wpływu właściwego odżywania na zdrowie człowieka z roku na rok jest coraz większa, absolwenci tego kierunku mogą być pewni, że bez trudu znajdą swoje miejsce na rynku pracy.

 

 

 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
Reklama
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w powiecie piaseczyńskim.
Najciekawsze wiadomości z przegladregionalny.pl znajdziesz w Google News!
 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama