Usługi gastronomiczne i dietetyka – nowa specjalność w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie

56

Zdrowy tryb życia i właściwe odżywanie ma dla nas coraz większe znaczenie. Chętnie zmieniamy swoje nawyki żywieniowe i korzystamy z coraz nowszych, profesjonalnie ułożonych diet. Z tego względu studia na kierunku gastronomii i dietetyki to bardzo dobry wybór.

W zdrowym ciele zdrowy duch

Moda na bycie „fit”, która trwa w naszym kraju od kilku lat to bardzo dobry trend, który sprawia, że odżywiamy się lepiej i bardziej świadomie, dbamy o aktywność fizyczną i wytrzymałość organizmu. Dzięki temu wzmacniamy odporność, rzadziej zapadamy na infekcje, cały nasz organizm jest w dobrej formie, a w konsekwencji żyjemy dłużej. Aby jednak aktywność fizyczna i stosowane diety były skuteczne, muszą być właściwie dobrane. Dietetycy to specjaliści, którzy komponują jadłospisy w oparciu o indywidualne cechy człowieka oraz zapotrzebowanie jego organizmu. Pod uwagę biorą nie tylko tryb życia i przebyte lub aktywne choroby, ale również cele, jakie chce on osiągnąć (utrata wagi, detoks, dieta dla cukrzyków, osób z alergiami pokarmowymi itp.). Dzięki nim wszystkie posiłki są pełnowartościowe, zdrowe i smaczne, co ma olbrzymi wpływ na naszą formę i samopoczucie. Dietetyk i specjalista od usług gastronomicznych to bardzo ważny zawód, który odgrywa dużą rolę w życiu każdego z nas.

Studia dla wymagających

Usługi gastronomiczne i dietetyka to nowy kierunek, który został uruchomiony na Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie: http://www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-zarzadzania/zarzadzanie/uslugi-gastronomiczne-i-dietetyka. Są to 3-letnie studia licencjackie, odbywające się w trybie stacjonarnym lub zaocznym. Nauka na nich obejmuje szeroki zakres wiedzy z dziedzin takich jak żywienie człowieka, układanie specjalistycznych diet, technologie gastronomiczne, hotelarstwo, towaroznawstwo żywności czy zarządzanie i planowanie w przedsiębiorstwie itp. Dzięki temu absolwenci tego kierunku zyskują kompleksową wiedzę, pozwalającą im na prowadzenie działalności w zakresie gastronomii i hotelarstwa, a także pracę w obszernym sektorze żywienia.

Praca dla ludzi z pasją

Gdzie mogą szukać zatrudnienia osoby po tym kierunku studiów? Otworem stoją przed nimi wszelkie restauracje, pensjonaty, domy wczasowe i kuchnie hotelowe. Dietetycy są niezbędni w szpitalach, sanatoriach i  wielu innych miejscach, w których występuje zbiorowe żywienie. Mogą również nawiązać współpracę ze szkołami, przedszkolami lub żłobkami, klubami fitness i firmami cateringowymi. Część z nich decyduje się na otwarcie własnej działalności i doradztwo personalne. W związku z tym, że świadomość własnego ciała i jego potrzeb oraz wpływu właściwego odżywania na zdrowie człowieka z roku na rok jest coraz większa, absolwenci tego kierunku mogą być pewni, że bez trudu znajdą swoje miejsce na rynku pracy.